top of page

מילון מונחים


1. ריטריט עונת הגשמים – תקופה של 3 חודשים במהלך עונת הגשמים בה הנזירים נשארים במקום אחד קבוע. מסורתית, חלק מהנזירים מקדישים תקופה זו לתרגול אינטנסיבי של מדיטציה.


2. הפטריארך העליון – הנזיר אשר עומד בראש מסדר הנזירות של תאילנד.


3. קוגון (Cogon) – עשב הגדל באסיה הטרופית והסב-טרופית המתלקח בקלות רבה, ונעזר בשריפות כדי להפיץ את עצמו לאזורים חדשים.


4. דְהַמַּה – דברי הלימוד של הבודהה ותלמידיו הנאצלים; התרגול של דברי לימוד אלו; השחרור מסבל אשר מושג כתוצאה מתרגול זה.


5. לב – בתאילנדית, לב ותודעה הן מילים נרדפות.


6. גַ'אקָאטָה (Jakata) – סיפורים אשר הועלו על הכתב כחלק מהקאנון הפאלי. נאמר כי הם עוסקים בגלגולי חייו הקודמים של הבודהה.


7. טְהַאן פהַאווּ (Than Phaw) – הפירוש המילולי הוא "אב נכבד". זהו תואר כבוד וחיבה שנעשה בו שימוש כאשר פונים אל נזירים בכירים בדרום מזרח תאילנד.


8. מזהם (Defilement) – ניתן לתרגם כ-רגש הרסני, רגש שלילי או מכאוב תודעתי. הכוונה היא למספר איכויות או מצבים מנטליים המהווים מכשול לאימון התודעה. לדוגמה: כעס, קינאה, תשוקה לתענוגות החושים, תאווה מינית, אי שקט, פחד, חרדה, ספק ועצלות.


9. כללי האימון הרוחני (Precepts) – ניתן לתרגם כ-חוק מוסרי או צו מוסרי. חמשת כללי האימון הרוחני הם: הימנעות מהריגה, הימנעות מגניבה, הימנעות מדיבור שקרי, הימנעות מיחסי מין שאינם מיטיבים והימנעות משימוש בחומרים משכרים.


10. קַארְמַּה (Karma) – פעולה מכוונת, בדיבור, מעשה או מחשבה, המביאה עימה תוצאות לעושה הפעולה. ההשלכות נקבעות על ידי איכות הכוונה אשר הובילה לפעולה. בכל רגע נתון, התודעה שלנו מושפעת על ידי פעולות קארמתיות שביצענו בעבר ופעולות קארמתיות שאנו מבצעים בהווה. תרגול המדיטציה עוסק בטיפוח פעולות קארמתיות מיומנות ברגע ההווה.


11. מיינדפולנס (Mindfulness) – ניתן לתרגם כ-קשיבות או מודעות קשובה. בהקשר של ספר זה מדובר על היכולת לזכור לשים לב להיבט מסוים בחוויה הנוכחית של המתרגל, או לזכור להתייחס לחוויה הזו באמצעות תפיסות מסוימות. למשל, לזכור לשים לב לתחושת הנשימה גם כאשר מופיעות בתודעה מחשבות מסיחות העלולות להסיט את תשומת הלב ממנה, או להבחין בתחושת הנשימה במסגרת התפיסה של אי-קביעות.


12. גְ'הָאנַה (Jhana) – היספגות מדיטטיבית בתחושה או תפיסה מנטלית יחידה.


13. מחסה (Refuge) – ניתן לתרגם גם כ-מקלט. הבודהה, הדהמה והסנגהה נקראים יחדיו "שלושת אבני החן". לקחת את שלושת אבני החן כמחסה – כלומר אימוצם כמדריך האולטימטיבי בחיים – הוא מה שהופך אדם לבודהיסט.


14. הנסיך וְסַאנְטַארַה (Prince Vessantara) – סיפור ג'אקאטה פופולרי על גלגול חייו הלפני אחרון של הבודהה כנסיך וסאנטארה. בסיפור, הנסיך וסאנטארה מביא לכדי שלמות את המידה הטובה של נדיבות, על ידי כך שהוא מוותר על ממלכתו ביחד עם הדברים אותם אהב יותר מכל: ילדיו ואשתו.


15. חמשת המצרפים (The Five Aggregates) – חמשת המצרפים הם המרכיבים הגולמיים של החוויה החושית שלנו, הבסיס לתחושת ה-אני של האדם. המצרפים הם: צורה פיזית או מידע חושי, תחושה, תפיסות ותוויות מנטליות, מבנים מנטליים, והכרה חושית.


16. תרגולים סגפניים – אוסף של תרגולים בהם המתרגל לוקח חלק בכוונת תחילה בפעולות סגפניות. לדוגמה: אכילת ארוחה אחת ביום בלבד, שינה ביער לרגלי עץ, שינה בבתי קברות והימנעות מתמשכת משכיבה.


17. אַבְּהִידְהַמַּה (Abhidhamma) – האוסף השלישי בשלושת החלקים של הקאנון הפאלי, המורכב מחיבורים לימודיים המבוססים על תורתו של הבודהה.


18. בְּרַהְמַה (Brahma) – תושב בגני העדן הגבוהים של צורה והעדר צורה. היוולדות באחד מהמיקומים האלו מושגת על ידי טיפוח של מידות טובות והיספגות מדיטטיבית (ג'האנה), ביחד עם גישות תודעתיות של כוונה טובה, חמלה, שמחה אוהדת ואיזון תודעתי – לכל היצורים החיים.


19. אַרַהַנְט (Arahant) – הפירוש המילולי הוא: ראוי לכבוד או אדם טהור. הכוונה היא לאדם אשר ליבו משוחרר לגמרי ממזהמים מנטליים, ואינו מיועד לחזור ולהיוולד מחדש.


20. פבריקציות (Fabrications) – במקרה הזה, הכוונה היא לפעולת הפיברוק או הייצור של מחשבות, תפיסות, דחפים ופעולות מנטליות אחרות בתודעה, והתוצרים של הפעולות האלו.


21. הבחנה (Discernment) – המיומנות אשר מאפשרת למתרגל להבחין בין מצבים מנטליים מיומנים ובין מצבים שאינם מיומנים, לזנוח את המצבים שאינם מיומנים ולטפח את המיומנים במקומם.


22. נִיבָּאנַה (Nibbana) – שחרור. הפסקת ההיקשרות של התודעה אל תאוות בצע, כעס ואשליה, אל תחושות גופניות ופעולות מנטליות.


23. התעלות הנפש (Rapture) – תחושות אנרגטיות בעוצמות שונות העשויות לעורר בתודעה תחושות של הנאה, התעלות ורעננות. המתרגל משיג גישה אל מצבים מנטליים אלו באמצעות תרגול של ג'האנה, ועל ידי הרהור על נושאים היכולים לשמח ולספק את התודעה.


24. קוֹבַּלְט (Cobalt) – יסוד מתכתי רדיואקטיבי אשר משתמשים בו לעיתים קרובות ברדיותרפיה, כחלק מטיפול בסרטן, כדי לשלוט בתאים סרטניים או להרוג אותם.


25. סַנְגְהַה (Sangha) – קהילת החסידים של הבודהה. ברמה השגרתית, הכוונה היא למסדר הנזירות הבודהיסטי. ברמה האידיאלית, הכוונה היא לחסידיו של הבודהה – נזירים ושאינם נזירים – אשר תרגלו עד לנקודה בה השיגו לפחות את האיכויות הנשגבות הראשונות, המגיעות לשיאן בשחרור.

bottom of page