top of page

נספח: שבעת הצעדים


מתוך: לשמור על הנשימה בתודעה, מאת אג'אהן לי.


ישנם שבעה צעדים בסיסיים:


1. התחל עם שלוש או שבע נשימות עמוקות, פנימה והחוצה, וחשוב "בוד" עם הנשימה הנכנסת, ו-"דהו" עם הנשימה היוצאת. שמור על אורך ההֲבָרָה, של מילת המדיטציה, באותו האורך של הנשימה.


2. היה מודע בבירור לכל נשימה נכנסת ונשימה יוצאת.


3. התבונן בנשימה בזמן שהיא נעה פנימה והחוצה, הבחן אם היא נוחה או לא נוחה, צרה או רחבה, חסומה או זורמת בחופשיות, מהירה או איטית, קצרה או ארוכה, חמימה או קרירה. אם הנשימה אינה מרגישה נוחה, שנה אותה עד שהיא כן תרגיש כך. לדוגמה, אם הנשימה לא מרגישה נוחה כאשר אתה נושם פנימה והחוצה באריכות ובאיטיות, נסה לנשום פנימה והחוצה בקצרה ובמהירות. ברגע שאתה שם לב לכך שדרך הנשימה שלך מרגישה נוחה, אפשר לתחושות הנשימה הנוחות להתפשט אל החלקים השונים של הגוף.


תחילה, שאף את תחושת הנשימה בבסיס הגולגולת ואפשר לה לזרום כל הדרך במורד עמוד השדרה. לאחר מכן, אם אתה גבר, אפשר לה להתפשט במורד רגלך הימנית אל סוליית כך רגלך, אל קצות הבהונות, והחוצה אל האוויר. שאף את תחושת הנשימה בבסיס הגולגולת פעם נוספת ואפשר לה להתפשט במורד עמוד השדרה שלך, במורד רגלך השמאלית, אל קצות הבהונות, והחוצה אל האוויר. אם את אישה, התחילי בצד השמאלי, מכיוון שמערכת העצבים הזכרית והנקבית היא שונה.


לאחר מכן, אפשר לנשימה להתפשט מבסיס הגולגולת אל שתי הכתפיים, אל מעבר המרפקים ושורשי כפות הידיים, אל קצות אצבעותיך והחוצה אל האוויר החופשי.


אפשר לנשימה להתפשט מבסיס הגרון מטה אל העצב המרכזי בחלקו הקדמי של הגוף, אל הריאות והכבד, כל הדרך מטה את שלפוחית השתן והמעי העבה. לאחר מכן, שאף את הנשימה בחלקו האמצעי של החזה ואפשר לה לנוע כל הדרך מטה אל המעי הדק שלך.


אפשר לכל תחושות הנשימה האלו להתפשט ולהתפזר כך שהם יתחברו ויזרמו יחדיו, ואתה תרגיש שיפור גדול בתחושת הרווחה הפנימית שלך.


4. למד את ארבעת הדרכים לוויסות הנשימה:

א)      נשימה ארוכה פנימה ונשימה ארוכה החוצה.

ב)      נשימה ארוכה פנימה ונשימה קצרה החוצה.

ג)       נשימה קצרה פנימה ונשימה ארוכה החוצה.

ד)      נשימה קצרה פנימה ונשימה קצרה החוצה.


נשום בדרך הנוחה ביותר בשבילך. או, עדיף מכך, למד לנשום בנוחות בכל אחת מדרכי הנשימה האלה, מכיוון שהמצב הגופני שלך והנשימה שלך תמיד משתנים.


5. הכר את נקודות הבסיס או נקודות המוקד של התודעה – נקודות המנוחה של הנשימה – ורכז את המודעות שלך בנקודה שמרגישה הכי נוחה.


חלק מנקודות הבסיס האלה הן:

א        קצה האף.

ב        אמצע הראש.

ג          החייך.

ד         בסיס הגרון.

ה        עצם החזה (בקצה התחתון שלה).

ו          הטבור (או נקודה הנמצאת בדיוק מעליו).


אם אתה סובל מכאבי ראש תכופים או בעיות עצביות, אל תתמקד בנקודה שנמצאת מעל לבסיס הגרון, ואל תנסה לאלץ את הנשימה, או להכניס את עצמך לטרנס. נשום בחופשיות ובטבעיות. אפשר לתודעה להיות בנוח עם הנשימה – אך לא עד למצב שבו היא חומקת אל מקום אחר.


6. פזר את המודעות שלך – תחושת הַכָרָתְךָ המודעת – ברחבי הגוף כולו.


7. אַחֵד את תחושות הנשימה ברחבי הגוף כולו, אפשר להם לזרום יחד בנוחות, ושמור על המודעות שלך רחבה ככל הניתן. כאשר אתה מודע לחלוטין לכל האספקטים של הנשימה שאתה כבר מכיר בגופך, תוכל גם לדעת ולהבין כל מיני דברים נוספים שקשורים לנשימה. לנשימה, מעצם טבעה, יש היבטים רבים: תחושות נשימה שזורמות בתוך העצבים, תחושות נשימה שזורמות מסביב ומעל העצבים, תחושות נשימה שמתפשטות מהעצבים אל כל הנקבוביות. תחושות הנשימה המיטיבות והתחושות המזיקות מעורבבות יחד, מעצם טבעם.


לסיכום: רצוי שתמיד תשמור בתודעה את שבעת הצעדים האלו, מכיוון שהם בסיסיים לכל ההיבטים של מדיטציית הנשימה. אם תעשה זאת תוכל:


א: לשפר את האנרגיה שכבר קיימת בכל חלק בגופך, כדי שתוכל להתמודד עם דברים כמו מחלות וכאבים.

ב: להבהיר את הידע שכבר נמצא בתוכך, כך שיוכל להפוך לבסיס עבור המיומנויות אשר מובילות לשחרור וטיהור הלב.

bottom of page