top of page
ריסון החושים

החושים כאן הם שישה: חוש הראייה, חוש השמיעה, חוש הריח, חוש הטעם וחוש המגע, בנוסף לחוש ההגייה2 - הידיעה, על ידי שפה או דימויים, של תודעתך בנוגע לרעיונות. הכוונה בריסון חושים אלו היא אינה להסתובב עם מסיכה על עיניך או עם אטמים בתוך אוזניך. למעשה, פעולת הריסון מכריחה אותך לראות יותר מאשר אתה בדרך כלל רואה, מכיוון שריסון החושים מצריך ממך להיות רגיש לשני דברים:


      1.  המוטיבציה שלך, למשל, להסתכל על מראה מסוים.

      2. להבחין מה מתרחש בתודעתך כתוצאה מכך שאתה מסתכל על המראה המסוים הזה.


כך תוכל להביא את שאלות ההבחנה אל אזור בו אתה בדרך כלל מונע על ידי שאלות של רעב: החיפוש לראות או לשמוע דברים טעימים. אתה לומד לראות את מעורבותך עם החושים כחלק מתהליך של סיבה ותוצאה. בדרך זו, ריסון החושים עוזר לפתח את יכולת ההבחנה. במקביל, אתה לומד לפעול כנגד זרמים אקראיים העלולים להפריע לתודעה. זה עוזר לפתח ריכוז.


כדי להתנגד להיסחפות על ידי זרמים אלו, עליך לשמר את מרכז המודעות שלך בתוך הגוף. מרכז מסוג זה הוא כמו עוגן לאבטחת התודעה. בהמשך, ודא שהמרכז שלך נוח. העוגן הנוח שומר על התודעה מוזנת כהלכה, כדי שלא תזנח אותו על מנת לזרום יחד עם זרמים אלו בחיפוש אחר מזון. כאשר התודעה אינה רעבה לעונג, היא תהייה מוכנה יותר להפעיל ריסון על הזרמים היוצאים מהעיניים, האוזניים, האף, הלשון, הגוף ומהתודעה.


כאשר התודעה ממורכזת ביציבות, אתה נמצא בעמדה טובה כדי להתרחק מזרמים אלו, ולראות אותם לאורם של שני ההיבטים של התבניות הסיבתיות שלהם:


1. בכל פעם שאתה מפנה את תשומת ליבך אל החושים, נסה להיות ברור לגבי המוטיבציה שלך. עליך להבין שאינך קולט פסיבי של מראות, צלילים, וכו' - התודעה למעשה יוצאת החוצה כדי לחפש גירויים חושיים, ופעמים רבות היא מחפשת צרות. ישנם מקרים, לדוגמה, שאין דבר בסביבתך המספק השראה לתאווה, אך למרות זאת, תאווה עולה בתודעה ויוצאת לחפש משהו כדי להזין את עצמה. אותו הדבר קורה עם כעס וכל רגשותיך האחרים.


לכן, שאל את עצמך: כאשר אתה מסתכל על דברים, מה אתה מחפש? מי עושה את ההסתכלות? האם זאת תאווה שעושה את ההסתכלות? האם כעס עושה את ההסתכלות? אם תיתן לרגשות אלו לכוון את עיניך, הם יתרגלו לתת פקודות גם לתודעתך. אתה תחזק את חברי המועצה בהם תצטרך להיאבק ולהכניע לאחר מכן, במהלך המדיטציה.


אם אתה רואה שכוונות שאינן מיטיבות הן אלה אשר מכוונות להיכן אתה ממקד את תשומת ליבך, או את הדרך בה אתה מסתכל על משהו, שנה את המיקוד שלך. הסתכל על משהו אחר, או הסתכל על אותו הדבר בדרך שונה. אם אתה מהרהר בנוגע לגוף יפה, הסתכל על ההיבטים שאינם כה יפים. הם אינם רחוקים, אלא נמצאים ממש מתחת לעור.


עיקרון זהה חל גם לגבי כעס. אם אתה חושב על אדם שאתה ממש שונא, זכור שיש גם צד נוסף לאדם זה, צד טוב. היה אדם עם שתי עיניים, ולא רק עם עין אחת. אם אתה מגלה, לאחר שאתה מניח לתאווה או לכעס, שאינן מעוניין יותר להסתכל או לחשוב על אנשים אלו, תוכל להבין מכך שהבעיה לא הייתה איתם. הבעיה הייתה עם מועצת התודעה הפנימית שלך. אתה לומד שאינך יכול לבטוח בחלק מחברי המועצה. זהו לקח חשוב ללמוד על בסיס יום יומי.


2. עקרון דומה פועל כאשר אתה לוקח בחשבון את תוצאות ההסתכלות שלך. אם אתה מבין שדרך ההסתכלות שלך התחילה להחמיר מצבים מנטליים שאינם מיטיבים - הסתכל על משהו אחר, או למד כיצד להסתכל על אותו הדבר בדרך הפועלת כנגד מצבים מנטליים אלו. עקרון דומה חל גם על מה שאתה שומע, מה שאתה טועם, הדבר בו אתה נוגע ובמיוחד על הדברים עליהם אתה חושב.


אם אתה יכול לשמור על תשומת ליבך ממוקדת על הדרך בה התודעה יוזמת מגע חושי, ועל כיצד היא מושפעת ממנו, אתה נשאר ממוקד בפנים אפילו כאשר אתה מסתכל על דברים בחוץ. זה עוזר לך לשמור על מרכז המיקוד שלך מוצק וחסין במהלך היום.

bottom of page