top of page
מה נמצא בספר זה

טכניקות המדיטציה המתוארות בספר זה נשאבו משני מקורות. הראשון הוא אוסף ההנחיות של הבודהה על כיצד להיעזר בנשימה כדי לאמן את התודעה. הנחיות אלו נמצאות בקאנון הפאלי5, התיעוד העתיק ביותר של דברי הלימוד של הבודהה. כפי שנכתב בקאנון, הבודהה גילה שהנשימה היא נושא מדיטציה המוביל למנוחה - לתודעה ולגוף – ובנוסף לכך נושא אידאלי לפיתוחם של מיינדפולנס, ריכוז ויכולת הבחנה. למעשה, זהו נושא  המדיטציה בו הבודהה השתמש בעצמו, בדרכו אל עבר ההתעוררות שלו.  מסיבה זו, הוא המליץ על מדיטציית הנשימה לאנשים רבים ולימד אותה בפירוט רב יותר מאשר כל נושאי המדיטציה האחרים.


המקור השני הוא שיטת תרגול של מדיטציית הנשימה שפותחה במאה האחרונה על ידי אג’אהן  לִי דַהמַהדְהָארוֹ (Ajaan Lee Dhammadharo), מאסטר במסורת בודהיסטית הידועה בתאילנד כמסורת היער התאילנדית. השיטה של אג’אהן לי בנויה על הנחיותיו של הבודהה ומסבירה, בפרטי פרטים, נושאים רבים אותם הבודהה העביר בצורה מתומצתת. אני תרגלתי לפי שיטה זו במשך 10  שנים תחת אַג'אהן פוּאַנג ג'וֹטִיקוֹ (Ajaan Fuang Jotiko), אחד מתלמידיו של אג’אהן לי. לכן, חלק מהתובנות מגיעות גם מהאימון שלי תחת אג’אהן פואנג.


בחרתי את מקורות אלו כדי להתמקד בנשימה כנושא המדיטציה העיקרי, מכיוון שהנשימה היא הנושא הבטוח ביותר מבין כל נושאי המדיטציה. הטכניקה המתוארת כאן מביאה את הגוף ואת התודעה למצב מאוזן של רווחה פנימית. כתוצאה מכך, מתאפשר לתודעה להשיג תובנות מאוזנות בנוגע לפעילויותיה, כדי שהיא תוכל לראות את הדרך בה היא יוצרת מתח וסבל, ולהרפות מכך באפקטיביות.


הטכניקה המוצגת כאן היא חלק מדרך מקיפה של אימון תודעתי, הכוללת לא רק תרגול של מדיטציה, אלא גם פיתוח של נדיבות וטוב לב. הגישה הבסיסית בכל החלקים של אימון זה היא דומה: להבין את פעולותיך כחלק משרשרת של סיבות ותוצאות, כדי שתוכל למקד את הסיבות בכיוון חיובי יותר. עם כל פעולה של מחשבה, דיבור או מעשה, אתה מהרהר על הפעולה אותה אתה מבצע בזמן שאתה עושה אותה. אתה מחפש אחר המוטיבציה המובילה לפעולותיך, ואחר התוצאות שפעולות אלה מעוררות. כאשר אתה מהרהר בדרך זו, אתה לומד כיצד לבחון את פעולותיך במספר דרכים מסוימות:


  • האם הן מובילות אל סבל ומתח, או אל עבר סיומם של מתחים וסבל?

  • אם הן מובילות אל מתח, האם הן הכרחיות?

  • אם לא, מדוע לבצע אותם שוב?

  • אם הן מובילות אל שחרור ממתחים, כיצד ניתן לשלוט בהן כמיומנויות?


כאשר אתה מאמן את עצמך בנדיבות וטוב לב, יש להתייחס לשאלות אלו ברמת הדיבור והפעולות שלך. אימון המדיטציה מתייחס לכל האירועים בתודעה כפעולות - בין אם אירועים אלו הם מחשבות או רגשות - ובוחן אותם בצורה דומה. במילים אחרות, התרגול מאלץ אותך להסתכל על המחשבות והרגשות שלך פחות בהקשר של תוכנן, ויותר בהקשר של מקורן ותוצאותיהן: מהיכן הן מגיעות ולהיכן הן מובילים אותך.


אסטרטגיה זו - להתבונן על הפעולות שלך ולחקור אותם בעזרת שאלות אלה - קשורה באופן ישיר לבעיה אותה היא אמורה לפתור: המתח והסבל הנגרם כתוצאה מהמעשים שלך. זאת הסיבה שטכניקה זו נמצאת בבסיס האימון ככלל. המדיטציה פשוט מאפשרת לך להבחין במעשיך בצורה זהירה יותר, ואז לחשוף ולזנוח רבדים מעודנים יותר של מתח, הנגרם כתוצאה ממעשים אלו. בנוסף לכך, המדיטציה מטפחת את התכונות המנטליות המחזקות את היכולת שלך לפעול בדרכים מיטיבות.


למרות שטכניקת המדיטציה המתוארת כאן היא חלק מאימון בודהיסטי מסוים, אינך חייב להיות בודהיסט כדי לתרגל אותה. היא יכולה לעזור לך להתגבר על בעיות שאינן בהכרח ייחודיות לבודהיסטים. אחרי הכל, בודהיסטים הם אינם האנשים היחידים הגורמים לעצמם מתח וסבל, ולבודהיסטים אין זכויות יוצרים על האיכויות המנטליות המתפתחות בעזרת המדיטציה. מיינדפולנס, ערנות, ריכוז ויכולת הבחנה, מועילים לכל אדם המפתח אותם. מה שמבוקש ממך הוא לתת לאיכויות אלה הזדמנות אמיתית.


מטרת הספר היא להציג את אימון המדיטציה - ביחד עם האימון הרחב יותר ממנו היא חלק - בדרך קלה להבנה וליישום.


החלק הראשון של ספר זה מכיל הנחיות של הצעדים הראשונים בנוגע לכיצד למדוט. החלק השני מייעץ כיצד להתמודד עם חלק מהבעיות העלולות לעלות בזמן שאתה מתרגל. החלק השלישי עוסק בנושאים העולים כאשר אתה מנסה להפוך את תרגול המדיטציה לחלק מחייך בכללותם. החלק הרביעי עוסק בנושאים העולים כאשר תרגול המדיטציה שלך מתקדם לרמת מיומנות גבוהה יותר. החלק החמישי מסביר כיצד יש לבחור ולהתייחס למורה למדיטציה, היכול לתת לך את סוג האימון המותאם לך אישית, בצורה שאף ספר אינו יכול לספק.

bottom of page