מחשבות נודדות
אחד מההרגלים הבסיסיים ביותר של התודעה הוא לייצר "עולמות מחשבה" ואז לאכלס אותם. לכך הבודהה התכוון ב "התהוות". היכולת לקחת חלק בהתהוות הזו היא לעיתים קרובות מיומנות חיובית, משום שזה מאפשר לך להשתמש בדמיון שלך כדי לתכנן לעתיד וגם להרהר בנוגע ללקחים מהעבר. אבל המיומנות הזו יכולה להפוך להרגל הרסני כאשר אתה יוצר עולמות מחשבה המפתחים תאוות בצע, דחייה, אשליה והרגלים מנטליים הרסניים נוספים. היכולת שלך לתכנן בקשר לעתיד עשויה להפוך לדאגה שיכולה להרוס את השקט הנפשי שלך. היכולת שלך לחיות מחדש את העבר יכולה לגרום לך להיות אומלל בהווה.
אחת מהמיומנויות החשובות במדיטציה היא ללמוד כיצד להדליק ולכבות את עולמות המחשבה האלו לפי רצונך, כך שתוכל לחשוב כאשר אתה צריך לחשוב ולהפסיק לחשוב כאשר אינך צריך לחשוב. כך, היכולת של התודעה לייצר עולמות מחשבה לא תגרום לה נזק.
בשלבים הראשונים של תרגול המדיטציה שלך, אתה זקוק לכמה חוקים מהירים וקלים שיעזרו לך להבין האם כדאי ללכת אחרי מחשבה מסוימת או לא. אחרת, אתה תשאב אל תוך כל עולם-מחשבה המסוגל להערים עליך לחשוב שהוא ראוי לתשומת ליבך. אז בזמן שאתה לומד להתמקד בנשימה, שמור על כלל פשוט: כל מחשבה שקשורה לשיפור המיקוד שלך בנשימה היא בסדר. כל מחשבה אחרת - צריך לשמוט.
אם מחשבה העוסקת בעבודתך או בתחומי אחריות אחרים מופיעה בתודעה כאשר אתה מודט, תגיד לעצמך שתטפל בזה מיד אחרי שתצא מהמדיטציה. או שאתה יכול להחליט לשים בצד פרק זמן של חמש או עשר דקות בסיום המדיטציה, במיוחד בשביל לחשוב על עניינים בחיים שלך הדורשים התייחסות רצינית.
אם לפני שאתה מתחיל למדוט, אתה מבין שאתה עומד בפני החלטה חשובה בחיים שעלולה להפריע למדיטציה שלך - תגיד לעצמך שאתה תיעזר בפרק זמן המדיטציה בשביל לנקות את התודעה, לפני שאתה מהרהר בקשר להחלטה. לפני תרגול המדיטציה, תעלה בתודעה את כל השאלות שהיית רוצה שיהיו לך תשובות לגביהן ואז הנח להן. סרב להקדיש להן תשומת לב אם הן מופיעות במהלך המדיטציה. מקד את תשומת ליבך, באופן בלעדי, רק בנשימה. כאשר אתה יוצא מהמדיטציה, ראה אם ישנה תשובה המציגה את עצמה למודעות שלך. אין אחריות שהתשובה תהייה נכונה, אבל לפחות היא מגיעה ממקום שקט בתודעה וזה נותן לך משהו לעבוד אתו במבחן המציאות. אם אין תשובה שמציגה את עצמה, בכל מקרה התודעה שלך בהירה וחדה יותר מאשר לפני תרגול המדיטציה, וזה שם אותך בעמדה טובה יותר להרהר בנוגע להחלטות איתן אתה מתמודד. אבל ודא כי בזמן שאתה מודט אינך מעוניין להתעסק עם מחשבות בקשר לנושא הזה בכלל.
ישנן חמש אסטרטגיות בסיסיות להתמודדות עם מחשבות נודדות. כל אחת מהן עוזרת לחזק את הריכוז שלך. אבל כל אחת מהן יכולה גם לספק לקחים ושיעורים, בנוגע ליכולת ההבחנה שלך.
1. חזור לנשימה.
ברגע שאתה מבין שאיבדת את המיקוד שלך בנשימה, חזור ישר לנשימה. תהייה מוכן לעובדה שזה יקרה אין ספור פעמים במהלך תרגול המדיטציה שלך, אז עמוד על המשמר כדי לזהות את סימני האזהרה הראשונים שהתודעה עומדת לעזוב את הנשימה וללכת למקום אחר. לפעמים התודעה היא כמו תולעת משי הנמצאת על קצה של עלה. קצה אחד שלה נמצא על העלה והקצה השני מתפתל באוויר, מקווה שעלה אחר ימצא את דרכו ויגיע אליו. ברגע שהתולעת נוגעת בעלה החדש, היא תופסת אותו ועוזבת את העלה הישן. במילים אחרות, יכול להיות שחלק מהתודעה שלך נמצא עם העלה, אבל חלק נוסף מחפש מקום אחר ללכת אליו. ככל שתתפוס את התודעה מוקדם יותר בשלב הזה של התהליך, זה יהיה טוב יותר. פשוט הזכר לעצמך שאתה משתעמם לגבי הנשימה בגלל שאתה לא מקדיש לה את מלוא תשומת הלב. תן לעצמך כמה נשימות ממש מרעננות ואז הקצה הראשון של תולעת המשי יחזור בחזרה אל העלה המקורי. כאשר אתה מפתח את המיומנות הזו, אתה מתחיל לראות את השלבים בהם התודעה יוצרת עולמות מחשבה, וזה אומר שהסבירות שתלך שולל אחרי עולמות המחשבה האלו פוחתת.
זה כמו להסתכל על מחזה מאחורי הקלעים. בדרך כלל, כאשר צוות הבמה מחליף את הסצנות במחזה, הם סוגרים את המחיצה לפני שהם משנים את התפאורה. רק כאשר הסצנה החדשה מוכנה הם מעלים בחזרה את הווילון, כדי לא להרוס את האשליה שהפעילות באמת עברה להתרחש במקום אחר. הקהל, כמובן, שמח לשתף פעולה עם האשליה. אבל אם אתה נמצא מאחורי הקלעים, אתה מרגיש את המלאכותיות של הדברים ואתה פחות נסחף אחריהם.
באופן דומה, כאשר אתה מתמקד בתהליך יצירת המחשבות, בשונה מהתמקדות בתוכן של המחשבות, אתה משיג כמה תובנות חשובות בנוגע לאופן שבו התודעה מייצרת עולמות מחשבה בשביל עצמה – זה חשוב, מפני שעולמות המחשבה האלו הם מאפיין מרכזי של הסבל והמתחים הלא הכרחיים שאתה מנסה להבין ולפעול כנגד. על ידי התמקדות על התהליך בו הם נוצרים, ולא על התוכן שלהם, אתה מתחיל לשחרר את עצמך מהכישוף שלהם.
2. התמקד בחסרונות של לתת לעצמך להישאר מוסח
אם רק החזרה לנשימה אינה מספיקה בשביל למנוע ממך לחזור ללא הרף לסדרה של מחשבות, אתה מוכרח להסתכל על החסרונות של המחשבות האלה. זה כרוך בשני צעדים:
א. שאל את עצמך: אם תלך אחר המחשבות האלה למשך השעה או השעתיים הקרובות, לאן הן יובילו אותך? אל עבר חיים מיטיבים או לא מיטיבים? אם אל עבר חיים מיטיבים באופן יחסי, האם הן מיטיבים יותר מאשר תודעה שהיא מאומנת כהלכה במדיטציה? לא. אז כאשר אתה מודט, המחשבות האלה הן בזבוז של זמן. ומה בנוגע לערך הבידורי שלהן? אם המחשבות האלה היו סרט, האם היית משלם לראות אותו? האם אתה באמת מרוויח משהו מכך שאתה הולך אחריהן? מה בדיוק מושך אותך במחשבות האלה? האם התועלת שווה את הבעיות שהן עשויות לגרום? נסה למצוא את השאלות שיעזרו לך לראות את המחשבות ככאלו שאינן ראויות להתייחסות שלך בכלל. כאשר תראה את המשיכה והחסרונות של אופן חשיבה מסוים, אתה תלמד להסתכל על המחשבות שלך כחלק מתהליך של סיבה ותוצאה. זה יעזור לך לשחרר את עצמך מהכוח שלהן.
סיים את התרגול על ידי פיתוח גישה של השתוות הנפש. הזכר לעצמך שכל היצורים החיים יחוו אושר או צער, בתואם עם המעשים שלהם. פעמים רבות, המעשים שלהם נמצאים מחוץ לשליטתך, ואת המעשים שביצעת בעבר לא ניתן למחוק. במקרים בהם המעשים האלו מהווים מכשול בדרך לאושר, שאתה מאחל לכל היצורים החיים, אתה פשוט צריך לקבל את העובדה הזו בשוויון נפש. כך תוכל להתמקד בתחומים בהם אתה כן יכול להביא לשינוי, בעזרת הפעולות העכשוויות שלך. זוהי הסיבה בגלל הנוסחה המסורתית לפיתוח של השתוות הנפש מתמקדת בנושא של פעולה.
ב. ברגע שאתה רואה בבירור את החסרונות של מחשבה מסוימת, אתה יכול לחשוב על נושא הפועל כנגד הרגש או הדחף שנמצא בבסיס המחשבה הזו. למשל אם המוטיבציה מאחורי מחשבה מסוימת היא כעס, נסה לפעול כנגד הכעס עם מחשבות על כוונות טובות - תחילה כלפי עצמך ואז כלפי האדם עליו אתה כועס. אם המוטיבציה של מחשבה מסוימת היא תאווה חושית, חשוב על הצדדים שאינם מושכים בגוף האנושי - שוב, תחילה עם התכולה של גופך, ואז כלפי הגוף אליו אתה נמשך. כמה מהנושאים האלטרנטיביים האלו נידונים בחלק על רגשות הרסניים, למטה.
כאשר נושא המחשבה החדש החליש את תשוקתך לחזור אל המחשבה הנודדת, אתה יכול להפנות את תשומת ליבך בחזרה אל הנשימה.
3. התעלם מהמחשבות
אם המחשבות עדיין מפטפטות להן, קבל החלטה בליבך שאתה תישאר עם הנשימה ופשוט תאפשר למחשבות לפטפט ברקע, בחלק אחר של התודעה. הן כמו כלבים משוטטים: אם תעניק להם תשומת לב, הם ימשיכו להציק לך. הן כמו אנשים משוגעים: אפילו אם תנסה להבריח אותם, הם יבינו שהם השפיעו עלייך וזה יגרום להם לנסות ולמשוך אותך עוד יותר אל תוך העולמות המשוגעים שלהם. אז פשוט התעלם מהם. הזכר לעצמך שלמרות שישנן מחשבות בתודעה, הן רק עוד חברות במועצת התודעה. הן לא השמידו את הנשימה. הנשימה עדיין שם כדי להתמקד בה. בסופו של דבר, בגלל חוסר תשומת לב, המחשבות המסיחות יעזבו בעצמן. בו בזמן, למדת כיצד פעולת הפניית הקשב יכולה לחזק או להחליש את האפשרויות השונות בחוויה שלך.
4. הרפה את המתיחות הגורמת למחשבה להימשך
תוך כדי כך שאתה מפתח רגישות לאנרגיות הנשימה המעודנות בגוף, אתה תיווכח שפעולת ההחזקה במחשבה מחייבת אותך לפתח תבנית עדינה של התכווצות במקום מסוים בגוף, כסוג של מרקר. נסה למקם את הכיווץ הזה, להפיג אותו עם הנשימה, והמחשבה תעזוב בגלל העדר תמיכה. כאשר הריכוז שלך משתפר, אתה תוכל להרגיש את תבניות המתח האלו מתגבשות אפילו לפני שהן הופכות למחשבות מודעות. אתה תתחיל לראות את השלבים בהם עולמות המחשבה האלו נוצרים. הם מתחילים בגושים קטנים של התכווצויות ומתיחויות, ואז מוחלת עליהם תפיסה, המחליטה האם לראות את הגושים האלו כתופעות מנטליות או פיזיות. אם ההחלטה היא לראות אותם כמנטליות, אז תפיסה נוספת מוחלת: על מה המחשבה הזו?
כאשר אתה יכול לראות את השלבים האלו, התודעה כשהיא מרוכזת, הופכת להיות כמו עכביש על קורים: אתה נשאר בנקודה שלך, ואז הרגישות של "קורי הנשימה" אומרת לך שישנו גוש של מתחים שנוצר בחלק מסוים של הקורים. אתה הולך לשם, מנטרל את הגוש עם מנה טובה של אנרגיית נשימה שמפוגגת אותו, ואז חוזר לנקודה שלך. האסטרטגיה הזו מספקת לקחים חשובים ומאפשרת להבחין כיצד אירועים פיזיים ומנטליים משפיעים אחד על השני.
5. הדחק את המחשבה
אם הריכוז ויכולת ההבחנה שלך לא מספיק מפותחים, הטכניקות האלו לא יצליחו לעזור לך להתגבר על כל המחשבות המסיחות. לכן, אם כל הטכניקות כשלו בנוגע למחשבה עיקשת מסוימת, הניח את קצה הלשון שלך על החייך העליון, הדק את שינייך ואמור לעצמך שוב ושוב שאתה לא תחשוב את המחשבה הזו. או שאתה עשוי לחזור על מילת מדיטציה, כמו "בודדהו", מאוד מהר בתודעה כדי לגרום לקצר במעגלים העצביים, עד שהפיתוי ללכת אחרי המחשבה ישכך.
הגישה החמישית היא כמו פטיש כבד בהשוואה לגישות האחרות, שהן כמו אזמל ניתוחים. אך בדיוק כמו שכל שיפוצ'ניק זקוק לפטיש כבד בארגז הכלים שלו, כל מודט זקוק לכמה כלים כבדים כדי להיות מוכן לכל האירועים האפשריים. כך מחשבות לא מיטיבות לא יוכלו להתנהג בבריונות כלפייך.
ניתן לפעול כנגד מחשבות נודדות מסוימות - כמו תאווה וכעס – בעזרת אסטרטגיות יחודיות בשבילן. אם אין לך אנרגיה בשביל להוציא לפועל אף אחת מהאסטרטגיות האלה בקשר למחשבות הנודדות, זה סימן שהבעיה היא לא חוסר שקט. היא עייפות.