top of page

מונחים ופירושים

ריטריט עונת הגשמים – תקופה של 3 חודשים במהלך חודשי הגשם בה הנזירים נשארים במיקום אחד קבוע. מסורתית, חלק מהנזירים מקדישים את התקופה הזו לתרגול אינטנסיבי יותר של מדיטציה.

ואט Wat – מנזר או מקדש.

הפטריארך העליון – הנזיר אשר עומד בראש מסדר הנזירות של תאילנד.

קוגון –  עשב ילידי לאסיה הטרופית והסב-טרופית המתלקח בקלות רבה. נעזר בשריפות כדי להפיץ את עצמו לאזורים חדשים.

פסוריאזיס –  מחלה אוטואימונית מתמשכת בה תאי העור מתחלפים בקצב מהיר, משום שמערכת החיסון מזהה אותם כפתוגן. חלק מהחולים, כמו אג’אהן פואנג, עשויים לפתח גם דלקת מפרקים קשה.

דהמהDhamma – דברי הלימוד של הבודהה; התרגול של דברי לימוד אלו; השחרור מסבל אשר מושג כתוצאה מתרגול זה.

לב – בתאילנדית, לב ותודעה הן מילים נרדפות.

ג'אקאטהJakata – סיפורים אשר הועלו על כתב כחלק מהקאנון הפאלי. נאמר כי הם עוסקים בגלגולי חייו הקודמים של הבודהה.

טהאן פהאוו Than Phaw – אב מכובד. תואר כבוד וחיבה שנעשה בו שימוש כאשר פונים אל נזירים בכירים בדרום מזרח תאילנד.

מזהם –  Defilement – ניתן לתרגם גם כרגש הרסני, רגש שלילי או מכאוב תודעתי. אלו מספר איכויות או מצבים מנטליים הנחשבים כמזהמים תודעתיים. לדוגמה: כעס, קינאה, תשוקה לתענוגות החושים, אי שקט, פחד, חרדה, ספק ועצלות.

כלל מוסרי Precept – ניתן גם לתרגם כחוק מוסרי או צו מוסרי. שמונת הכללים הם: הימנעות מהריגה, הימנעות מגניבה,  הימנעות מדיבור שקרי, הימנעות מיחסי מין, הימנעות מאכילה לאחר צהריי היום, הימנעות משינה על מיטות מפוארות או ישיבה על כיסאות מפוארים, הימנעות משימוש בחומרים משכרים, והימנעות מצפייה בהצגות או הקשבה למוזיקה.

קארמהKarma – פעולה מכוונת – בדיבור, מעשה או מחשבה – שיש לה השלכות לעושה הפעולה. ההשלכות נקבעות על ידי איכות הכוונה אשר הובילה לפעולה.

מיינדפולנסMindfulness – ניתן לתרגם גם כ – "קשיבות" או "מודעות קשובה". בהקשר של ספר זה מדובר על היכולת לזכור לשים לב להיבט, או חלק מסוים בחוויה שלנו. למשל; לזכור לשים לב לתחושת הנשימה, גם כאשר מופיעות בתודעה מחשבות מסיחות העלולות להסיט את תשומת הלב ממנה.

ג'האנהJhana – היספגות מדיטטיבית בתחושה או תפיסה מנטאלית יחידה.

הנסיך וסאנטארה – סיפור ג'אקאטה פופולרי על גלגול חייו הלפני אחרון של הבודהה כנסיך וסאנטארה. בסיפור הנסיך וסאנטארה מביא לכלל שלמות את המידה הטובה של נדיבות, על ידי כך שוויתר על ממלכתו, ביחד עם הדברים אותם אהב יותר מכל: את ילדיו ואשתו.

שיווה - Shiva – אל המרכזי בהינדואיזם. אחד מהישויות העילאיות אשר יוצר, מגן ומשנה את היקום.

חמשת המצרפיםאנגלית: Aggregates  - פאלי:  Khandha – חמשת המצרפים הם המרכיבים  הגולמיים של החוויה החושית שלנו, הבסיס לתחושת ה 'אני' של האדם. המצרפים הם: צורה פיזית או מידע חושי, תחושה, תפיסות ותוויות מנטאליות, מבנים מנטאליים, והכרה חושית (התודעה נחשבת כחוש השישי.)

תרגולים סגפניים – אוסף של תרגולים בהם המודט לוקח חלק בכוונת תחילה בפעולות לא נעימות, פיזיות ומנטאליות. לדוגמה: כאבים פיזיים, רעב, צמא, חוסר שינה מתמשך והתבודדות ממושכת.

אבהידהמהAbhidhamma - האוסף השלישי בשלושת החלקים של הקאנון הפאלי. מורכב מחיבורים לימודיים המבוססים על תורתו של הבודהה.

ברהמהBrahma - תושב בגני העדן הגבוהים יותר של צורה וחוסר צורה, מיקום אשר מושג – אך לא לנצח – על ידי טיפוח של מידה טובה והיספגות מדיטטיבית (ג'האנה), ביחד עם גישות תודעתיות של אהבה חסרת גבולות, חמלה, הערכה, ואיזון תודעתי.

ארהנט - Arahant - ראוי לכבוד או אדם טהור. הכוונה היא לאדם אשר ליבו משוחרר לגמרי ממזהמים מנטאליים, ואינו מיועד לחזור ולהיוולד מחדש. המונח הוא כינוי לבודהה ולחסידיו הנאצלים המתקדמים ביותר.

יכולת הבחנהDiscernment – המיומנות אשר מאפשרת למודט להבחין בין מצבים מנטאליים מֵיטִיבִים ובין מצבים לא מיטיבים, לזנוח את מה שאינו מיטיב ולטפח את המיטיב, וגם כיצד לעורר מוטיבציה כדי לעשות זאת בהמשכיות.

ניבאנה(Nibbana (Nirvana – חירות. כיבוים של תשוקה, דחייה ובורות בתודעה, אשר תוצאתו היא חופש מלא מסבל ומתח.

התעלות Rapture  - תחושות אנרגטיות בעוצמות משתנות העשויות לעורר תחושת הנאה ועונג אחרות מאלו אשר מופיעות כתוצאה מסיפוק של החושים. המודט משיג גישה אל מצבים מנטאליים אלו באמצעות תרגול של ג'האנה.

קובלט – יסוד מתכתי רדיואקטיבי אשר משתמשים בו לעיתים קרובות ברדיותרפיה, כחלק מטיפול בסרטן, כדי לשלוט בתאים סרטניים או להרוג אותם.

סנגההSangha – קהילת החסידים של הבודהה. ברמה הקונבנציונלית, הכוונה היא למסדר הנזירות הבודהיסטי. ברמה האידיאלית, הכוונה היא לחסידיו של הבודהה – נזירים ושאינם נזירים – אשר תרגלו עד לנקודה בה הם השיגו לפחות את האיכויות הנשגבות הראשונות, המגיעות לשיאן בשחרור. הבודהה, הדהמה והסנגהה נקראים יחדיו "שלושת אבני החן". לקחת את שלושת אבני החן כמחסה – לקחת אותם כמדריך האולטימטיבי בחייו של אדם – הוא מה שהופך אדם זה לבודהיסט.

bottom of page